top of page

Alternativa verktyg

Teckna   med   tejp

Den här övningen kan vara en bra kontrast till teckningens pillande med små detaljer. Kanske kan det vara befriande att inte kunna göra för detaljerat? Tejpen kan också vara en hjälp till att komma upp i format, breda linjer = stora bilder?

 

Utförande av uppgift:

 

Välj ett tema. Skriv lappar med ord på som har med temat att göra. Vik lapparna och sätt i en burk. Alla elever drar var sin lapp. Med endast maskeringstejp som verktyg ska eleverna rita upp det som står på lappen.

 

Plats: väggar, fönster, golv, bordet framför dig, på möbler... överallt! Maskeringstejpen används med fördel inomhus, men även funka på vissa underlag utomhus. Se detta som en möjlighet att jobba runt om på hela skolan, piffa upp tråkiga korridorer, toalettdörrar, trapphus m.m. 

 

Material: maskeringstejp. Fördelen med att arbeta med maskeringstejp är att du kan riva loss bitar istället för att klippa. På byggbutiker som Bauhaus och Clas Ohlson hittar du dessutom tejp i olika färger, inte bara den beiga som använts i skolan.  

Om du vill att eleverna ska arbeta mer skissartat eller komma upp i storlek - Förbjud saxar!

Vad är stort? Be eleverna ha deras egna kroppar som måttstock, inget får bli mindre än dem.

Tema cirkus

Här har eleverna arbetat med temat cirkus. Exempel på vad det stod på lapparna:

 

Ballonger, cirkustält, clowner,

popcorn/sockervadd, elefanter,   lindansare, skäggiga damen,     svärdslukare, apa, fåglar, lejon,   akrobater, spåmannen, jonglering,   tvåhövdade mannen

 

 

Tips 1. Alternativ till ett ord är att ha lite mer beskrivande lappar tex: den modiga katten som hoppar genom brinnande ringar.

 

Tips 2. Använd bara två ord tex: modig häst. Låt eleverna fylla i resten.

 

 

Teckna   med  tråd

För att inte fastna i tekniker som är kopplade till syslöjd så kan det vara en fördel att angripa uppgiften som teckning och inte broderi. Genom att undersöka en annan närbesläktad teknik kan ge något till teckning med papper och penna.

 

Utförande av uppgift:

 

Varje elev får var sin brodyrbåge. Sedan väljer de ett tyg som de spänner fast i bågen. Eleverna går loss på tyget med tråd och nål utan något speciellt mål, kanske lyssnar man på musik eller pratar med varandra.

 

Material: brodyrbågar, synål, tråd i varierande färger samt tyg. 

Utveckling av uppgiften

*Sy på andra material.

Lumppapper eller annat papper, Nät, Trä (med färdig borrade hål)Färdigspänd målarduk

 

* Låt hela gruppen teckna med tråd på ett stort gemensamt tygstycke. 

 

* Låt eleverna lyssna till en saga alt. högläsning ur en novell samtidigt som de arbetar. 

 

* Skicka runt brodyrbågen som i rundskissning 

                Tips! 

 

Lägga fram  som en abstrakt uppgift för att undvika att det figurativa blir en begränsning eftersom fokus på efterlikning hindrar tankarna från att flöda fritt. Kanske visa ett exempel på hur det kan se ut

(se länkar och Emily Barletta)

bottom of page